Aνταλλαγή απόψεων - κοινωνικοί προβληματισμοί

Η επίσκεψη του πλανητάρχη στην Αθήνα

  • Διαβάστηκε: 742 φορές

Ευτυχώς που οι συγκυρίες σώζουν, καμιά φορά, την αξιοπρέπεια της Ελλάδας. Είχε προγραμματιστεί ο πρόεδρος Obama να μιλήσει από το λόφο της Πνύκας, την θέση δηλαδή όπου συνεκαλείτο η Εκκλησία του Δήμου και στην οποία αντηχούσε η πρόσκληση:
«Τις ἀγορεύειν βούλεται;»

Ο Περικλής μπορεί, ακόμη, να κοιμάται ήσυχος.

Η Εκκλησία του Δήμου, στην αρχαία Αθήνα, που συνεκαλείτο  στο λόφο της Πνύκας, εξασφάλιζε το δικαίωμα σε κάθε ακροατή να συμφωνήσει ή διαφωνήσει με τον αγορητή. Οι αστυνομικοί μάλιστα της εποχής έσπρωχναν τους πολίτες (χρησιμοποιώντας σχοινί με κόκκινη μπογιά)  να μαζευτούν στο χώρο της Πνύκας.

Στην περίπτωση του προέδρου Obama οι αστυνομικοί, αντιθέτως,  θα περιφρουρούσαν  με όλα τα σύγχρονα μέσα το χώρο, επιτρέποντας την παρουσία επιλεγμένου μόνον ακροατηρίου, το οποίο θα είχε το δικαίωμα μόνον να ακούσει και όχι να ρωτήσει ή να αγορεύσει. Ποιος λοιπόν θα κέρδιζε  από μια τέτοια εκδήλωση; Όχι βέβαια η Δημοκρατία την οποία με τόση υπερηφάνεια διαλαλούμε ότι διαφυλάσσουμε.

Την παραπάνω εκτίμησή μου είχα κοινοποιήσει στο  facebook μου κατά την επίσκεψη του προέδρου Obama.    

Διαβάστε περισσότερα...

Προς τους πνευματικούς ταγούς του τόπου

  • Διαβάστηκε: 1391 φορές

Προς τους πνευματικούς ταγούς του τόπου: Όταν σας καλούν να συνυπογράψετε κομματικά κείμενα, το κάνετε με μεγάλη προθυμία, προκειμένου το όνομά σας να μη λείψει από το «εθνοσωτήριο» κάλεσμα του τάδε ή του δείνα κομματικού σχηματισμού. Στο θέμα όμως των προσφύγων, με μιντιακό αποκορύφωμα το άψυχο κορμάκι του τρίχρονου Αϊλάν, δεν είδαμε την «οργή» σας να εκφράζεται με ένα κοινό κείμενο προκειμένου να αντιληφθούν και οι πλέον ξενοφοβικοί συμπολίτες μας ότι, οι πρόσφυγες δεν κάνουν απόβαση να καταλάβουν τη χώρα μας, αλλά πιάνονται από τα μαλλιά τους μήπως και γλυτώσουν από το θάνατο που τους απειλεί στην ίδια τους τη χώρα. Ποτέ δεν είναι αργά:

Τολμήστε, έστω και φραστικά, την προσωπική σας επανάσταση. Κάντε το έστω και υστερόβουλα προκειμένου να αφαιρέσετε χρόνια από τη νερόβραστη ακαδημαϊκή σας γήρανση.

Διαβάστε περισσότερα...

δημοψήφισμα 2015

  • Διαβάστηκε: 1085 φορές

Την Κυριακή το καράβι «H Ελλάς» περνάει ανάμεσα από τη Σκύλα (ελληνική αντίδραση) και τη Χάρυβδη (θεσμοί) και μείς πρέπει να το περάσουμε, όσο πιο γρήγορα και αποφασιστικά γίνεται, φουσκώνοντας τα πανιά του, με τον αέρα του ΟΧΙ, όσο και αν ο άνεμος δεν είναι ούριος. Αν όλοι μαζί φυσήξουμε, κανένα εμπόδιο δεν θα μπορέσει να ανακόψει την ορμή του. Αν κιοτέψουμε θα γίνουμε άθυρμα που θα βολοδέρνει ανάμεσα στο ανταριασμένο πέλαγος και τις απόκρημνες ακτές.

Να πάω όρτσα πνίγομαι, σταβέντο δε γλιτώνω, μα να το ρίξω στη στεριά και πάλι μετανιώνω (παραδοσιακό τραγούδι).

Διαβάστε περισσότερα...

Ζούμε δύσκολες εποχές

  • Διαβάστηκε: 1056 φορές

Μοιάζουμε σαν όρθιοι επιβάτες ενός γεμάτου λεωφορείου, στο οποίο αφαίρεσαν ξαφνικά τις μπάρες συγκράτησης των ορθίων, ενώ ο οδηγός αντί να μειώνει ταχύτητα την αυξάνει. Όλους μας διακατέχει ο φόβος ενός απότομου σταματήματος και όλους μας απασχολεί η διάσωσή μας σε αυτή την περίπτωση. Υπάρχει τρόπος σωτηρίας και αν ναι, ποιος είναι αυτός;

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS